Halušky jako ze Slovenska
Pokud navštívíte Slovensko, tak byste si rozhodně měli dát někde v restauraci halušky. Je to jejich tradiční jídlo: halušky s uzeným masem a brynzou. Pokud ovšem moc nejezdíte na Slovensko, tak proč si doma neuvařit vlastní.
Jedná se vlastně o noky, které jsou oslizlé po celém povrchu. Vyrábí se z bramborového těsta, takže jde vlastně o bramborové halušky. A jak si je doma udělat? Je to strašně jednoduché. Stačí si pořídit bramborové těsto od společnosti Lagris, které koupíte v každém obchodě a „uplácat“ jej podle recept – tzn. 400 g směsi zalijete 400 ml studené vody (Vodu raději přidávejte postupně, z vlastní zkušenosti vím, že jí stačí méně, jinak se těsto bude lepit. Pak potřebujete haluškovník – to je jakoby cedník, ale má větší otvory, přes které protlačíte těsto do vroucí osolené vody. Poté halušky ve vodě zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a až vyplavou k povrchu, můžete je vytáhnout a zcedit. Připravte na talíř, posypte brynzou, přimíchejte slaninu. Přejeme dobrou chuť.